diumenge, 28 de novembre del 2010

CIU guanya i el PPC s'apunta la victòria

Les eleccions al Parlament de Catalunya ja s'han celebrat i els resultats han estat els esperats. S'han confirmat la victòria de CIU (que ha guanyat totes les eleccions celebrades a Catalunya de del 1980 tot i no governar en tots els mandats), les devallades de PSC i ERC, l'augment del PPC i l'entrada amb força de Solidaritat Catalana per la Independència (SI). Amb quasi bé el 100% de l'escrutini realitzat, CIU es proclama vencedor de les eleccions, el PSC es manté en la segona posició, però molt lluny dels convergents, el PPC es confirma com la tercera força a Catalunya, i ICV i ERC es queden amb la quarta i cinquena plaça respectivament. SI ha entrat com a sisena força del govern amb quatre escons, i Ciutadans queda relegada a la setena posició, amb tres escons.

Un altre dels aspectes destacats ha sigut el de la participació, i és que amb el precedent de les últimes generals on només va anar a votar un 40% de la població, l'abstenció en les eleccions catalanes preocubava, i molt, als candidats. Però lluny de caure en desgràcia, la participació en aquestes darreres eleccions ha estat de més d'un 60%, resultats que s'han catalogat de molt positius, sobretot tenint en compte els últims precedents.

En els parlaments dels diferents candidats tampoc hi ha hagut grans sorpreses. El líder del PSC, José Montilla, ha reconegut esportivament la derrota enfront la clara victòria dels convergents, i ha anunciat que ja no serà el candidat per a les properes eleccions catalanes que se celebraran, en principi, d'aquí a quatre anys. Joan Puigcercós, líder d'Esquerra, també ha reconegut la derrota, tot i que ha deixat clar que no ha estat una victòria de la dreta, sinó una victòria del catalanisme, i ha llençat els primers missatges de suport a CIU per tal d'intentar aconseguir un lloc de privilegi al govern. Joan Herrera, per la seva banda, ha celebrat la quarta posició aconseguida per ICV, destacant la feina d'aquests últims anys i la que encara han de duur a terme els propers quatre anys. Albert Rivera, líder de Ciutadans, ha celebrat també l'haver pogut mantenir els tres escons aconseguits en les últimes eleccions. Joan Laporta, ex-president del Barça i líder de la nova força entrant al Parlament, SI, ha agraït als votants el seu suport, i ha destacat que aquests es decantéssin per un partit "autènticament independentista". La intervenció més sorprenent, potser, ha estat la de la líder del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, que no ha dubtat en apuntar-se una victòria que no ha estat per ella. És cert que el PPC ha aconseguit un resultat històric en aquestes eleccions (el número més alt d'escons des de les primeres eleccions el 1980), però d'aquí a dir que el canvi a Espanya ha començat aquesta nit a Catalunya, potser és passar-se. És cert, també, que és un fet destacable que el PPC s'hagi erigit com la tercera força política catalana, però s'hauria d'analitzar els resultats per determinar si és més mèrit seu o demèrit de partits com el PSC o ERC. El que tampoc pot ser, és que Sánchez-Camacho digui que podran complir el seu programa electoral, per si no ho sap, les eleccions les ha guanyat Artur Mas, candidat de CIU. Així doncs, és comprensible l'alegria de la líder popular, però que no se li pugi la glòria al cap, que encara li queda molt camí per recórrer si vol fer complir unes lleis tant anti-catalanistes a Catalunya. Finalment, el vencedor de les eleccions, el convergent Artur Mas, ha tingut paraules d'elogi per a tots aquells que l'han ajudat a proclamar-se vencedor dels comicis i s'ha felicitat a ell, i també al partit, per aquesta "gran victòria". Mas, per acabar amb l'acte de celebració, ha sortit al balcó de l'hotel Majestic de Barcelona per agrair als presents el seu suport.

Així doncs, unes altres eleccions han passat, i ara només falta veure si els ciutadans han escollit, heu escollit, hem escollit, la opció correcte, la opció que ens tregui de la crisi, la opció que compleixi la seva paraula. Això, amics meus, només ho sabrem d'aquí a quatre anys, amb unes noves eleccions. Bona nit i bona sort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada