dimecres, 27 d’octubre del 2010

Realitat? No gràcies, prefereixo l'objectivitat

Últimament, i la veritat encara no se sap ben bé per què, s'està parlant molt de la cadena de televisió Intereconomia.

Ja sigui pel programa Punto Pelota, on els contertulians es dediquen única i exclusivament a criticar el Barça o qualsevol cosa relacionada amb el conjunt blaugrana, fet que no resulta extrany ja que de sis tertulians que són, només un defensa els interessos barcelonistes, i quan hi és. I que fins i tot ha arribat a tal punt d'irritabilitat, qua s'han guanyat un lloc, merescut, al programa d'humor Crackòvia, de TV3. O ja sigui per les estelars aparicions dels contertulians dels diferents programes de la cadena a l'altre programa d'humor estrella de TV3, l'APM? Però el fet és que Intereconomia ha aconseguit estar en boca de tots, ja sigui com a defensors o com a crítics.

Doncs bé, endinsat en "l'auge" de la cadena, avui a la nit (dimecres 27) m'he disposat a mirar el programa El gato al agua. I quina ha estat la meva sorpresa quan, vés per on, en aquest programa només se sap criticar la feina del govern. Bé, normalment també es critica el paper de Catalunya, però suposo que el fet que avui assistís al "debat" la candidata catalana del PP Alicia Sánchez Camacho, ha propiciat que els insults a Catalunya no fessin acte de presència al plató del programa.
La sorpresa més gran me l'he endut quan tot esperant la intervenció de tots els contertulians, per tal de conèixer les diferents postures davant els recents canvis del govern central, i sobretot, conèixer la seva opinió després de la primera aparició del nou flamant vicepresident del govern Rubalcaba davant els parlamentaris, m'he fixat en què tots defensaven una mateixa postura. Quin atractiu pot tenir per un programa de debat que tots els seus contertulians defensin una mateixa idea? Doncs la veritat, no en té cap. Perquè això és com intentar fer un col·loqui sobre un llibre, i convidar a parlar l'escriptor i l'editor del llibre, només et diran coses bones del llibre, i no s'oferiria una visió objectiva al lector. Doncs amb aquest programa passa exactament el mateix, es convida un grup de gent a criticar el govern i defensar tots la mateixa postura, sense oferir ni una mica d'objectivitat als espectadors.
I algú pot pensar que total, aquest programa només el mira la gent que pensa igual que els tertulians, una idea que es confirma si ens fixem en els missatges que s'envien durant el programa, missatges com "seguro que los masones y ZP subvencionaron a eta y los moros por lo del 11-M". Un missatge que no només confirma la teoria inicial, sinó que a més a més, no deixa en gaire bon lloc els teleespectadors del programa, que amb missatges d'aquest nivell demostren el seu "alt grau" de cultura, un altre dels problemes d'aquest país, però que no és moment de discutir.
Així doncs, ens hauriem de plantejar si és bo gaudir de programes tan subjectius en una societat que ja té prou problemes com perquè a sobre algú es dediqui a falsejar la realitat, tot i saber que d'aquesta manera encara es poden crear més conflictes.

PRECEDENTS

En aquest mateix programa, ja fa un temps, van convidar una noia perquè expressés la seva opinió sobre l'educació a Catalunya, en una època en què des d'Espanya es criticava la suposada imposició del català a les aules.
Doncs bé, va resultar que aquesta noia havia anat a la mateixa escola que jo, i possiblement per això em va fer mal escoltar els comentaris que va oferir a la resta de l'Estat sobre el meu centre educatiu. Suposo que si hagués anat a una altra escola, m'haguésssin fet ràbia els seus comentaris, però no l'hi hagués donat més importància, però que anés a la meteixa escola que jo, va fer que em fes especialment mal quan afirmava amb rotunditat que a la primaria els nens et traduïen el nom i els professors et feien fora de classe si no parlaves en català, que a la secundària t'obligaven a tocar Els segadors o l'himne del Barça amb la flauta o que al batxillerat només s'explicava la història des del punt de vista de Catalunya (això últim és cert, però si vols escoltar la història des de l'altre punt de vista, amb tots els respectes, vés a Madrid o Extremadura). i escoltar aqeulles paraules em va fer mal, perquè jo sé que no és veritat res del que va dir aquesta noia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada