dimecres, 20 d’octubre del 2010

Líders amb patiment

El Barça ha superat el primer obstacle que se li presentava per fer-se amb el liderat del grup D de la Champions League, guanyant per 2-0 a un combatent Copenhaguen. Amb un Barça que ha mostrat dues cares, Leo Messi s'ha erigit com el líder, en l'aspecte golejador, de l'equip, i ha donat la victòria als homes de Guardiola.

Un Barça de dues cares

La primera part ha estat un monòleg del conjunt català. L'equip de Guardiola ha saltat al camp amb una idea clara, fer-se ràpidament amb el control del partit, i per això el tècnic ha disposat de la següent aliniació, Pinto a la porteria (Valdés ha quedat fora de la convocatòria per problemes estomacals), una defensa de quatre amb Alves i Abidal als laterals i Puyol i Piqué de centrals, i un mig del camp que presentava novetats, la més significativa, l'entrada de Maxwell per Xavi, que ha començat el partit des de la banqueta. Al costat de l'italo-brasiler, Busquets i Mascherano guardant les espatlles de l'equip, i Iniesta a l'altre interior, però amb llibertat de moviments. Com a homes més adelantats, Messi i Villa. Així doncs, Guardiola introduïa un canvi tàctic, i l'equip deixava enrere el 4-3-3 per passar a jugar amb un 4-4-2 amb molta més movilitat. La veritat és que no li ha costat gaire al Barça apoderar-se del match, i les primeres ocacions s'anaven succein, la més perillosa, un xut al travesser de David Villa, que continua negat de cara al gol, tot i que aporta un treball incalculable que ajuda i molt a l'equip. Després de dues ocacions, una de Maxwell, molt participatiu en atac i un altra de Messi finalitzant una combinació entre Iniesta i Alves, ha estat el propi Messi qui amb una canonada potentíssima a aconseguit perforar la porteria danesa. Messi segueix demostrant, partit rere partit, que és un dels golejadors amb més recursos, tant pot superar el porter amb una suau baselina o amb un xut col·locat, com pot enxufar una gardela com la d'aquesta nit. El domini del Barça, per si no era ja prou clar, s'ha accentuat després del gol de l'argentí, fet que s'ha vist reflectit en la possessió (un 70% pel conjunt blaugrana). El joc ofensiu del Barça era irrefutable, però no hagués estat així si no hagués estat per la figura d'un genial Javier Mascherano aquesta nit, amb un recital de com robar pilotes i jugar-la en llarg i en curt amb els seus companys. L'argentí, de només 26 anys però demostrant una gran veterania al centre del camp blaugrana ha trencat avui una mala ratxa que el perseguia des de l'inici de la temporada, i és que avui ha aconseguit la seva primera victòria com a titular, després de precedents com el de l'Hèrcules o el Kazan, saldats amb una derrota i un empat respectivament. La primera part, doncs, s'acabava amb un Barça dominador, sobre un Copnhaguen que mostrava maneres, sempre intentant jugar al toc i sense pilotades llargues, però massa indefens al davant.
A la segona part, però, tot ha canviat, potser perquè el Barça es veia clar dominador del partit, o potser perquè el conjunt danès ha decidit posar-se les piles, però el conjunt blaugrana ha vist com es descontrolava el partit. La reacció danesa ha tingut el seu "premi" al minut 66, amb la ocació més perillosa dels visitants, quan el senegalès N'Doye, després de guanyar-li perfectament l'esquena a Carles Puyol, ha conectat un obús impressionant, que per sort per tots els culers s'ha acabat estavellant contra el travesser de Pinto, convertint-se en el seu millor aliat aquesta nit. El refús ha arribat a Santin, el davanter brasiler, encara no sap ben bé com, amb tota la porteria buida per marcar a plaer, ha enviat la pilota fora amb el cap. Aquesta ha sigut la ocació més clara dels visitants, després d'això, no gaire feina per la defensa blaugrana, Alves ha estat providencial desviant un centre precís a còrner, i Pinto ha estat molt encertat a l'aturar un xut llunyà del capità danès Kvist. Les coses no estaven agradant al tècnic català, que després de veure el descontrol en què s'havia convertit el partit, ha decidit donar entrada a Xavi, encara tocat, i Pedro, i ha retirat del camp a un desafortunat Villa i un batallador Maxwell. Els canvis introduits per Guardiola han fet canviar la dinàmica del joc blaugrana, i és que amb el cervell de l'equip al terreny de joc, és molt més fàcil moure la pilota. I després de molts minuts sense gaudir d'ocacions clares de gol, l'última una rematada de Villa a boca de gol refusada perfectament pel porter, Alves ha tornat a disposar d'una claríssima ocació a l'estavellar, una altra vegada, la pilota contra el pal de la porteria de Wiland. Amb això s'ha arribat ja al temps de descompte, Keita ha substituït Iniesta i el Copenhaven somiava en aprofitar la mínima ocació per igualar el match. Però no han estat els visitant, sinó el Barça, qui al minut 92 i de les botes de Leo Messi una altra vegada, ha aconseguit sentenciar el partit després d'una jugada embolicada amb rebots i un misto d'Abidal, que s'ha acabat convertint en una fantàstica assistència pel jugador argentí, que definitivament ha pogut sentenciar el partit pel conjunt blaugrana.

Villa continua amb la mala ratxa i Messi continua trencant registres

El jugador asturià ha tornat a estar desencertat de cara al gol tot i gaudir de bones ocacions. Al minut 4 ha enviat una pilota al travesser, i minuts després ha gaudit de tres bones ocacions que han mort a les mans del porter Wiland. Així doncs, Villa tornar a marxar d'un partit amb el contador a zero, després que l'àrbitre li anulés, per un fora de joc ben assenyalat, l'únic gol que ha aconseguit. Tot i això, no cal preocupar-se, lo important és que gaudeix de les ocacions, ara només falta que recuperi la confiança i ja les enxufarà quan més ho necessiti el Barça.
Per la seva banda, l'argentí Leo Messi no para de reventar registres, en aquest cas golejadors, al superar el nombre de gols de Rivaldo, fins avui màxim golejador del Barça en competicions internacionals, amb només 23 anys.