dijous, 20 de gener del 2011

Universitat Autònoma de Barcelona

Pepe Rodríguez: “La funció del periodisme d’investigació és fer aflorar allò que algú intenta amagar”

Quatre experts del periodisme d’investigació ofereixen una xerrada als estudiants de periodisme a la Facultat de Ciències de la Comunicació

Pepe Rodríguez ha destacat com una de les principals funcions del periodisme d’investigació el “fer aflorar allò que algú intenta amagar”, en la xerrada que ha ofert als alumnes de periodisme de la UAB. En la xerrada també han participat Jaume Reixach, Antonio Baquero i Elisenda Millerna.

En la xerrada que han portat a terme els quatre experts del món de la investigació, s’han tractat diversos temes relacionats amb el periodisme. Jaume Reixach, director i editor del diari El triangle, i Pepe Rodríguez, professor de l’assignatura periodisme d’investigació a l’Autònoma, han coincidit a l’hora de confirmar el periodisme d’investigació com una eina necessària per al bon periodisme, no com un gènere periodístic. El director del diari El triangle ha anat més enllà, i ha afirmat que “la clau del periodisme és el per què”, ja que el considera necessari per poder explicar una societat “plena de corrupció i desigualtats socials”. El professor de l’Autònoma Pepe Rodríguez ha centrat les seves participacions en la xerrada en els aspectes més tècnics del periodisme d’investigació. Ha avisat als alumnes que quanta més informació es tingui, més bon investigador es podrà ser, i ha destacat la importància de saber “entendre i sintetitzar” la informació i les proves recollides. Per la seva banda, Antonio Baquero ha coincidit amb el professor interí a l’hora de destacar la importància de les fonts d’informació. Afirmació a la que s’hi ha afegit la treballadora de l’empresa d’investigadors privats Método 3, Elisenda Millerna, avisant de la importància de comptar amb “col•laboradors experts en diferents àmbits”, o si més no, “comptar amb una bona agenda de contactes”.

Jaume Reixach ha volgut parlar del paper que té el poder per influir en el periodisme. Segons l’editor de El triangle, “el poder té por al periodisme” i és per això que ell considera que el poder vol que els periodistes “expliquin allò que el poder vol que se sàpiga”. En les seves intervencions, el senyor Reixach també ha volgut remarcar que “qui paga mana”, fent referència als propietaris dels grans mitjans de comunicació, qui segons ell “exigeixen una línia informativa a seguir”. Elisenda Millerna, per la seva banda, ha conclòs la seva curta intervenció recordant als alumnes que els límits del periodisme es troben en la ètica del mateix periodista. I Antonio Baquero ha volgut afegir que el periodisme desenvolupat a Espanya és més bé un “periodisme de filtració”, no pas un periodisme d’investigació.

Durant la xerrada, també hi ha hagut temps per parlar d’experiències personals. Jaume Reixach ha desvetllat dues històries personals en les que es va veure obligat a abandonar una investigació per culpa de les pressions del poder. Una d’aquestes dues històries és la que va protagonitzar durant la seva època de reporter del diari Correu Català. Segons ha explicat el mateix Reixach, va haver de deixar de banda una investigació sobre la implantació de la central nuclear al poble d’Ascó, ja que Jordi Pujol, màxim accionista del diari, ho era també de l’empresa FECSA, l’encarregada d’instal•lar la central nuclear. El senyor Reixach també ha explicat als alumnes que vint anys enrere, en una altra xerrada a la universitat, va oferir feina a aquells estudiants que hi estiguessin interessats. D’aquesta manera, va formar una primera redacció del diari amb l’ajuda dels estudiants de periodisme de la UAB. Per la seva banda, Antonio Baquero, després de recomanar als estudiants que s’especialitzin en un tema concret, ha explicat una de les seves últimes investigacions. Aquesta investigació, evidencia que els immigrants il•legals a Catalunya no només s’estan reduint, sinó que a més a més, n’hi ha que prefereixen tornar a casa.

En un altre aspecte, Pepe Rodríguez ha volgut destacar també que en les investigacions lo important no és tant aconseguir bones respostes, sinó fer bones preguntes. I ha advertit els alumnes que en el periodisme d’investigació s’ha d’anar més enllà, i afirma que és això el que ho fa una feina “difícil”. Tot i això, assegura que la dificultat és també el causant “del plaer” assolit un cop s’acaba una investigació. Durant l’acte, també hi ha hagut espai per a les preguntes dels alumnes. Els estudiants de periodisme han volgut aprofundir, amb les seves qüestions, en temes com el de Wikileaks o el paper de programes com Sálvame en la societat actual.

S’ha volgut aprofitar l’acte, també, per portar a terme l’entrega de premis de l’assignatura de Pepe Rodríguez, periodisme d’investigació. Les guardonades del darrer curs pel treball “Amposta, el pacte no escrit”, han pujat a l’escenari per rebre el guardó de mans de l’Elisenda Millerna. Una de les guanyadores, Elena Domingo, ha volgut dirigir unes paraules als estudiants, i amb una rotunditat contundent ha afirmat que “investigar no és fàcil”, tot i que els ha animat a intentar-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada